Zaterdag 30 juni 2012 werd er op Pondfarm, in St-Juliaan, een stuk rupsband van een tank uit de Eerste Wereldoorlog gevonden bij werkzaamheden op een akker bij onze hoeve. En deze behoorlijk uitzonderlijke vondst kreeg dan ook snel een prominente plaats in de collectie van Stijn Butaye. Nog dezelfde dag vroegen we Johan Vanbeselaere van de 'Ypres Salient Tanks' uit Poelkapelle om advies en wilden zeker zijn of het hier wel echt om een stuk van een tank uit de 'Grote Oorlog' ging, en indien zo, of er eventueel meer informatie over dit specifiek exemplaar te vinden zou zijn. Gezien de locatie van de vondst immers gedocumenteerd is, leek ons dat een serieuze kans te maken.
Nog dezelfde avond vonden we op luchtfoto’s en loopgraafkaarten een kandidaat-tank die in aanmerking kwam. De volgende dag hadden we via GPS coordinaten behoorlijk veel zekerheid dat het wellicht gaat om een stuk van een tank die over de Steenbeek raakte op 31 juli 1917 bij de eerste grote aanval tijdens de 3° Slag van Ieper, nl. de G5 Glenlivet. Dit was een zgn. vrouwelijke tank van het Britse G-tankbattalion die langs de Hanebeek aan het patrouilleren was maar vast raakte nabij Border House en er werd achtergelaten nadat hij een voltreffer kreeg. Daardoor is deze tank op latere luchtfoto’s ook nog op te merken. In dergelijke materie is er echter nooit zomaar direct 100% zekerheid. Dat het restanten zijn van de rupsbanden van zo’n Britse tank is echter overduidelijk. Verder onderzoek moet nog meer uitsluitsel geven maar alles wijst in de richting van dit onfortuinlijk landschip, zoals de eerste tanks genoemd werden. Op de bovenstaande foto zie je Stijn & Johan van de Ypres Salient Tanks. Twee weken later na de vele grote regenbuien vonden we nog een tweede overblijfsel van de tank en hadden het bij toeval zien liggen en herkende er dezelfde klinknagels op als deze op de rupsband. Het stuk, een deksel, was blootgespoeld door de vele regen in een waterputje op het land. Deze vondst is een zijplaat afkomstig van de achterkant van de tank, daar waar de rupsband over heen liep. Deze plaat zal hoogstwaarschijnlijk van dezelfde tank, de G5 Glenlivet, geweest zijn. Johan Vanbeselaere van de ‘Ypres Salient Tanks’ kwam opnieuw een kijkje nemen samen met Dirk Vinck die het chassis heeft getekend van de replica tank die ze te Poelkapelle aan het reconstrueren zijn. Zij konden aan de hand van een technisch plan vaststellen dat het om een origineel deel van een tank gaat. Op de bovenstaande foto zie je v.l.n.r. Brecht Simoens, Stijn, Dirk en Johan bij de tankvondsten.
Uit nieuwsgierigheid hebben we de originele stukken van de Glenlivet gepast op de dummy tank die toen nog bij George Buyse stond in Poelkapelle. Onze verwachtingen werden niet teleurgesteld, alles paste perfect! De stukken die we vonden, worden op de manier die je op de foto ziet, opgesteld bij de Pondfarm. V.l.n.r. Johan Vanbeselaere, George Buyze, Dirk Vinck, Stijn P.
In 2018 zijn er nog zeldzame stukken gevonden geweest en dit zijn 2 unditching beams die boven op de tanks lagen. Ze bevestigden deze balken aan de rupsplaten als de tanks vastzaten in de modder en dan konden ze die balk over die tank slepen om hun zelf eruit te trekken. Deze 2 onderstaande balken hebben een 100j op het veld gestaan bij de Pondfarm zonder dat iemand er een idee van had dit van tank kon zijn! De foto's van al de vondsten kunt u alvast HIER vinden.