Poelkapelle 14-18

Poelkapelle1418

 

”Poelkapelle of Poelcapelle is een dorpje dat pas over West-Europa bekend werd door de Eerste Wereldoorlog. Toen het niet meer bestond. Er waren vanzelfsprekend nog dorpen in dat geval, maar van alle die in de Ypres Salient werden verwoest was Poelkapelle volgens de oorlogsfoto’s het ergste aan toe. Passendale of Passchendaele is beruchter, maar daar stonden nog drie stenen op elkaar, in Poelkapelle geen enkele. Daar lagen vanaf eind 1917 alleen nog steengruis en roodgekleurde modder. Het dorp bestond eenvoudig niet meer, was in 1918 onzichtbaar en onvindbaar, het was tot zijn oorspronkelijke oerstaat van voor de kapel teruggekeerd: ten poele.”
Deze woorden werden geschreven door Jan Steen en Robert Baccarne uit Poelkapelle tientallen jaren terug zodat het Poelkapelle tijdens de Eerste Wereldoorlog nooit meer vergeten zou worden. Nu is het onze taak en plicht om in hun voetsporen te treden en ervoor te zorgen dat de mensen het niet vergeten wat hier 90 jaar geleden in Poelkapelle zich afspeelde. Zodat de leed en het verdriet van die mannen die hier vochten allemaal voor niets zou zijn geweest! Ze vochten in een oorlog die alle oorlogen zou beëindigen!

Kerk poelkapelle

Om het gebied Poelkapelle niet te vergeten over wat er toen is gebeurd is er deze website gekomen. Veel foto's worden getoond en ieder stukje over het dorp word beschreven. Van de vele boerderijen tot monumenten en (verdwenen) begraafplaatsen. Vele regimenten vochten hun moed uit in Poelkapelle waarbij vele verslagen zullen online terug te vinden zijn. Charles Dresse was een jonge Belgische soldaat die zijn leven voor de vrijheid van het vaderland heeft geofferd en er door zijn familie een monument kreeg op de plaats waar hij was gesneuveld. De welgenaamde legendarische kapitein Georges Guynemer die 53 luchtoverwinningen had keerde na het opstijgen van 11 september 1917 nooit meer terug, hij vond de dood in Poelkapelle en kreeg er daar het Guynemer Monument. Het grootste vliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog de Duitse Zeppelin Staaken is neergestort (21 april 1918) in ons dorpje Poelkapelle. Shrapnel Charlie of Ivan Sinaeve kreeg ook een stukje op deze website omdat hij ook een deel van Poelkapelle niet laat vergeten door kunstwerkjes te maken van shrapnel balletjes die nog steeds op de slagvelden te vinden zijn, hij wil er evenveel maken als het aantal vermisten die op de Menenpoort in Ieper staan vermeld. Er was ook een tankkerkhof op de baan tussen Poelkapelle en St-Juliaan. Ook is er een vzw "Poelkapelle p1917 Association" gekomen om er ook de Eerste Wereldoorlog in ere te houden.