tankkleur

Tankkleur test, Dorset august 2019 


Op 21 juli 2018 waren we uitgenodigd voor onze Nationale Feestdag in Brussel, het thema was De Eerste Wereldoorlog natuurlijk. Daar rondrijden met onze tank,... een kans, 1 uit de 1000! De voorwaarde was dat de tank moest afgewerkt zijn in de mate van het mogelijke maar moest zeker geschilderd zijn. Stijn is dan de zoektocht begonnen welke kleur onze Damon 2 moest hebben! Craig Moore is een Tank Historicus in het Imperial War Museum van london waar hij het bewijs kon vinden van de kleuren, Steven Burvenich is een specialist op vlak van het mengen met verfen & verfwinkel de Olifant heeft voor ons dan uiteindelijk oerdegelijk bruine scheepsverf geproduceerd! Heel wat onderzoek, maar met de juist contacten is zo'n project altijd mogelijk. We kunnen die dan natuurlijk ook niet genoeg bedanken, dus nogmaals bedankt!!

kleurbewijs
Schilder de tanks in 'khaki, identiek als de kledij van de soldaten'
(Deze afbeelding/info werdt ontdekt door Craig Moore)

We gingen er altijd van uit dat de tankleuren werden aangepast volgens de omgeving aan het front, dat de tanks in de Somme 1916 - groen waren, Cambrai november 1917 - Donkerbruin en hier in Vlaanderen Juli 1917 lichbruin waren. Op ieder slagveld had je kunstenaars die probeerden de situatie dag per dag te schetsen op tekening, weinig soldaten slaagden hier in, dan toch niet in kleur? Dit is het verslag van Sergeant e. Claude Rowberry die in cambrai 1917 de tanks schetste! We zijn alvast zeer tevreden dat de informatie van Craig Moore correct is en de kleur van de tank klopt met de uniformen uit De Eerste Wereldoorlog.

tankkleuren
Afbeelding IWM, Craig Moore

Claude Rowberry werd geboren in Londen op 14 december 1896 en stierf op 10 juni 1962. Hij sloot zich in 1914 aan bij een cavalerieregiment en stapte over naar het Tank Corps toen het werd opgericht in 1917. Hij had geen artistieke opleiding toen hij bij het leger kwam. en kwam uit een familie zonder artistieke neigingen. Het was in Vlaanderen dat de dwang om te schilderen hem plotseling overkwam als reactie op het verschrikkelijke bloedbad van mens en natuur dat hij om zich heen zag gebeuren in de Vlaamse modder. Terwijl hij met verlof in Londen was, besteedde hij al zijn spaargeld aan kunstenaarsmateriaal en nam ze mee terug naar Frankrijk. Terug aan het front beheerste hij zich het moeilijke probleem, waar

tankkleuren
Afbeelding IWM, Craig Moore

Zelfs maar zeer weinigen van de officiële oorlogskunstenaars in slaagden, snelle schetsen te maken op het slagveld. Zijn commandant had een 'vaderlijke' belangstelling voor hem en verontschuldigde hem tijdens rusttijden, zodat hij zich een weg naar het front kon banen, zich aan een eenheid kon hechten, een geïmproviseerde ezel kon opzetten en woedend kon schetsen, zich niet bewust van de gevaren die er omheen lagen. hem. Zijn werk te midden van de verwoesting was niet een reeks indrukken die later tot beelden zouden worden 'verwerkt', maar voltooide kunstwerken; de meeste van zijn schilderijen uit de Eerste Wereldoorlog werden op de slagvelden geschilderd. Het was terwijl hij bij D Squadron was bij de tankgevechten rond Cambrai, met name rond het dorp Flesquieres in november 1917, dat hij in staat was om te produceren wat als unieke historische documenten moet worden beschouwd van de knock-out tanks van zijn squadron. Hij had een bijna pathologische angst dat iemand zijn werk zou zien en hij verborg zijn tekeningen altijd weg. Rowberry ontving zijn Militaire Medaille voor moed en plichtsbetrachting op 26 maart 1918 nabij Bray. Na zijn dood kwamen deze kunstwerken naar boven, alsook het bewijs de Mkiv tanks Bruin waren.

tankmodel
Dit werd geschilderd door de METROPOLITAN CARRIAGE WAGON & FINANCE CO. LTD., SALTLEY WORKS, BIRMINGHAM die echte tanks maakte. Het model werd tijdens een bezoek aan koning George V gegeven. Ze gebruikten dezelfde kleur verf als de tanks op ware grootte
 Afbeelding IWM, Craig Moore

 

kleur verschillen
De kleur verandert waneer de reflectie van het licht varieert, vandaar er vaak verwarring was met khaki of bruin.
Afbeelding IWM, Craig Moore
tank brussel
De originele bruine Mkiv Lodestar tank binnen  in het Leger Museum van Brussel
tankkleur
Damon 2 in de loods

 

 

 

 

 

 

 

 

tankBrussel
Damon 2 buiten in het zonlicht in Brussel

Bronnen:

Craig Moore (IWM)

Steven Burvenich - Drab It yourself!