rubberpads

 Het idee van rubberblokken


spuds
De Spud klem
Afbeelding IWM, Craig Moore
woodenblok
Stevig eikhout in metalen bakje
Afbeelding IWM, Craig Moore
Torpedo
De Torpedo
Afbeelding IWM, Craig Moore

 

Het probleem met de tanks hier in de westhoek was dat ze telkens vast zaten in die helderblauwe klei. Alles was stuk geschoten, 300.000 bommen werden afgevuurd, dus heel wat bommenkraters te ontwijken of door te rijden met deze tanks. Grip? Heb je zo goed als niet, klei blijft aan de rupsplaten steken waardoor je een effen vlak crëeerd. Ze hadden heel wat systemen uitgezocht, zoals spuds, of torpedo's, maar op harde oppervlaktes moesten deze eraf genomen worden. In 1917 hadden m'n een metalen bakje met een houten blok erin uitgevonden, om ermee op beide oppervlaktes te kunnen rijden.

tank meenseweg
Afbeelding IWM, Craig Moore Mkiv tank met houtenblokken, foto Meenseweg Ieper.
houtenblok
Afbeelding IWM, Craig Moore

 

 

 

 

 

 

 

Een tank dat vast kwam te zitten aan de Meenseweg in Ieper had van deze blokken in hout, zie foto hierboven. Dit deed dus bij ons een belletje rinkelen omdat wij met de tank op asfalt veel schade aanrichten en we zelf al eens bijna hebben vast gezeten in modderige grond op Pondfarm. Dus is het idee gekomen om rubber pads te voorzien zoals op de foto. Van zodra we terug centen vinden gaan we van start met deze fase. De tests zijn al uitgevoerd, blokken zijn in bruin rubber werden geproduceerd in Cornwall! Met dank aan Rowly Moores uit Dorset (Engeland). Sponsoren kan nog altijd, met uw hulp brengen we dit project tot een goed einde!

 


rubberpads1rubberpads2

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel testen werden met de tank al uitgevoerd en telkens stootten we op dezelfde problemen als 100j geleden, gelukkig kunnen we door de nieuwe technieken aanpassingen doen en zullen we meer grip hebben en minder slijtage aan de rupsplaten en kunnen we er de weg mee op voor events! 1 nadeel, de snelheid wordt beperkt.

Montage Rubberpads: December 2021

padbruin
Rubberpad, met zelfde kleur als de tank

 


modderveldmoddertracks

 

 

 

 

 

 

 

 

dirtytank